A KUTYATEJFÉLÉK CSALÁDJA

A kutyatejfélék (Euphorbiaceae) a zárvatermők törzsének, Malpighiales rendjébe tartozó növénycsalád. A növényvilág egyik legnagyobb családjának tekintik, mivel közel 300 nemzetség és mintegy 5000 faj tartozik hozzá. Névadó génusza, az Euphoribia több mint 2000 fajt számlál.

A tafedim te és a kutyatejfélék családjáról

A kutyatejfélék közé változatos külsejű fák, liánok és lágyszárú növények tartoznak. Ezek közös jellemzői az egyivarú virágok, többségük beporzással szaporodik. Jellemzőjük a bogas, a forgó-többesbog, azaz a ciátium virágzat. Szöveteikben gyakran halmozódik fel fehér, többnyire mérgező tejnedv. (Ez alól csak a Tafedim tea alapanyaga, az Euphorbia hirta, vagyis a szőrös kutyatej a kivétel.) Termésük háromrekeszű tok. A magra jellemző a karunkula, egy párna formájú kitüremkedés, ami olajat tartalmazó testté alakulhat.

A kutyatejfélék egyik alcsaládjának, az Acalyphoideae növényeiben nem található tejnedv és ezen növények nagy részét a szél porozza be. A ricinus és a szélfű például ide tartoznak. A Crotonoideae alcsalád különlegessége, hogy hosszú tejedényekkel rendelkeznek. E fajok virágaiban száznál is több porzó található, pollenje poliporát, bibeszála elágazó. Ide tartozik például a kaucsukfa (Hevea) és a manióka (Manihot). Az Euphorbioideae alcsaládban a tejnedvet nagyméretű sejtek tárolják. Pollenjük trikolporát. Ide tartozik a névadó kutyatej (Euphorbia) nemzetség, melynek páratlan a változatossága: az apró egyéves növényektől a fatermetű, CAM fotoszintézisű pozsgásokig terjed.

A KUTYATEJRŐL ÁLTALÁBAN

A kutyatej (Euphorbia) a kutyatejfélék családjának névadó nemzetsége, ahol közel 1700 fajt találunk. Nevét Numídia egykori királyának görög udvari orvosáról kapta. A nemzetséget a nép ebtejnek, farkastejnek, farkasfűnek, tejesfűnek és fűtejnek is nevezi. A nemzetség fajai a mérsékelt és a trópusi területeket kedvelik, így leggyakrabban Afrikában és Dél-Amerikában találkozunk velük. Több afrikai faj párhuzamos evolúcióval az amerikai kaktuszokhoz hasonló törzsszukkulens növénnyé alakult. Valamennyi faja és a növény minden része mérgező; hatóanyagai a diterpének. Csípős ízű tejnedve hánytató, hashajtó hatású. Ez alól kivételt képez a Tafedim tea hatóanyaga, az Euphorbia hirta vagy a szőrös kutyatej, mely biztonságosan használható és számos gyógyhatása ismert és bizonyított.

Tafedim tea termékek

Tafedim tea 25 filter

Tafedim tea 25 filter

Az antivirális és antibakteriális hatással rendelkező tafedim tea enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, valamint jótékony tulajdonságaival segíthet a légúti betegségek tüneteinek kezelésében. Enyhe vízhajtó.

Ár: 2990 Ft
Megnézem

Tafedim gél 50 ml

Tafedim gél 50 ml

Rengeteg Euphorbia terem a világon a különböző kontinenseken és sokuk tartalmaz gyógyító hatóanyagot, de mellette mérgező anyagot is, aminek következtében nagyon kevés Euphorbia gyógynövény.

Ár: 2995 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!