A KUTYATEJFÉLÉK CSALÁDJA

A kutyatejfélék (Euphorbiaceae) a zárvatermők törzsének, Malpighiales rendjébe tartozó növénycsalád. A növényvilág egyik legnagyobb családjának tekintik, mivel közel 300 nemzetség és mintegy 5000 faj tartozik hozzá. Névadó génusza, az Euphoribia több mint 2000 fajt számlál.

A tafedim te és a kutyatejfélék családjáról

A kutyatejfélék közé változatos külsejű fák, liánok és lágyszárú növények tartoznak. Ezek közös jellemzői az egyivarú virágok, többségük beporzással szaporodik. Jellemzőjük a bogas, a forgó-többesbog, azaz a ciátium virágzat. Szöveteikben gyakran halmozódik fel fehér, többnyire mérgező tejnedv. (Ez alól csak a Tafedim tea alapanyaga, az Euphorbia hirta, vagyis a szőrös kutyatej a kivétel.) Termésük háromrekeszű tok. A magra jellemző a karunkula, egy párna formájú kitüremkedés, ami olajat tartalmazó testté alakulhat.

A kutyatejfélék egyik alcsaládjának, az Acalyphoideae növényeiben nem található tejnedv és ezen növények nagy részét a szél porozza be. A ricinus és a szélfű például ide tartoznak. A Crotonoideae alcsalád különlegessége, hogy hosszú tejedényekkel rendelkeznek. E fajok virágaiban száznál is több porzó található, pollenje poliporát, bibeszála elágazó. Ide tartozik például a kaucsukfa (Hevea) és a manióka (Manihot). Az Euphorbioideae alcsaládban a tejnedvet nagyméretű sejtek tárolják. Pollenjük trikolporát. Ide tartozik a névadó kutyatej (Euphorbia) nemzetség, melynek páratlan a változatossága: az apró egyéves növényektől a fatermetű, CAM fotoszintézisű pozsgásokig terjed.

A KUTYATEJRŐL ÁLTALÁBAN

A kutyatej (Euphorbia) a kutyatejfélék családjának névadó nemzetsége, ahol közel 1700 fajt találunk. Nevét Numídia egykori királyának görög udvari orvosáról kapta. A nemzetséget a nép ebtejnek, farkastejnek, farkasfűnek, tejesfűnek és fűtejnek is nevezi. A nemzetség fajai a mérsékelt és a trópusi területeket kedvelik, így leggyakrabban Afrikában és Dél-Amerikában találkozunk velük. Több afrikai faj párhuzamos evolúcióval az amerikai kaktuszokhoz hasonló törzsszukkulens növénnyé alakult. Valamennyi faja és a növény minden része mérgező; hatóanyagai a diterpének. Csípős ízű tejnedve hánytató, hashajtó hatású. Ez alól kivételt képez a Tafedim tea hatóanyaga, az Euphorbia hirta vagy a szőrös kutyatej, mely biztonságosan használható és számos gyógyhatása ismert és bizonyított.

Tafedim tea 25 filter

Tafedim tea 25 filter

Az antivirális és antibakteriális hatással rendelkező tafedim tea enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, valamint jótékony tulajdonságaival segíthet a légúti betegségek tüneteinek kezelésében. Enyhe vízhajtó.

Ár: 2790 Ft
Megnézem

Tafedim gél 50 ml

-9% Tafedim gél 50 ml

Rengeteg Euphorbia terem a világon a különböző kontinenseken és sokuk tartalmaz gyógyító hatóanyagot, de mellette mérgező anyagot is, aminek következtében nagyon kevés Euphorbia gyógynövény.

Ár: 2590 Ft
2850 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!